Izrada grafičkog korisničkog sučelja nadzorne ploče i prototipa za upravljanje i automatizaciju pomoću novih tehnoloških rješenja i platforme otvorenog koda

Vedran Hanževački, Vladimir Cviljušac, Tibor Skala

Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Sažetak

Automatizacija kao sljedeći korak informatizacije ulazi u sve grane industrije, a od nedavno postaje dostupna masama za uporabu u kućanstvima u obliku pametnih kuća (kućna automatizacija) gdje kreativnost može uroditi vrlo zanimljivim projektima.
Odabirom kvalitetne tehnologije osigurava se stabilan rad i pouzdanost same automatizacije i digitalnog upravljanja. Rad će prikazati primjer upravljanja i automatizacije određenog elementa u kućanstvu pomoću tehnologija i platforme otvorenog koda (Raspberry Pi). Ista podržava mnoge uređaje i tehnologije te omogućuje njihovo povezivanje u jedinstvenu cjelinu za jednostavno i učinkovito upravljanje i automatiziranje.

Uz automatizaciju, pojavljuju se i digitalni oblici upravljanja raznim uređajima koji tako postaju "pametni". Kako bi interakcija ljudi i strojeva bila intuitivna stvorena su grafička korisnička sučelja, a u slučaju kućne automatizacije nadzorne ploče (dashboard) su vrlo zanimljive. Jednostavan, intuitivan i pristupačan dizajn te kvalitetno korisničko iskustvo vrlo su bitni za održavanje ljudske pažnje i želje za korištenjem istih. Odabirom kvalitetne tehnologije osigurava se stabilan rad i pouzdanost same automatizacije i digitalnog upravljanja. Platforma podržava mnoge uređaje i tehnologije čije integriranje je omogućeno, a interakcija je bazirana na ekranu osjetljivom na dodir gdje je prikazana nadzorna ploča. Ploča će biti dizajnirana tako da je uporaba vrlo jednostavna, s pristupom često korištenim elementima kućanstva (svjetla, vrata, alarm, televizor, grijanje i slično) te akcijama baziranim na jednom grafičkom elementu koji odrađuje više radnji odnosno uključuje više elemenata iz kućanstva. Automatizacija takvog sustava može se odvijati i pomoću raznih senzora postavljenih u kućanstvu, s primjerom prikazanim u radu.